En verder:

 • Wonend in Bunnik, ga ik graag voor een rondje in het groen. Wat een cadeau.
 • Naast al het zacht en zen, ga ik ook graag voor ‘yang’. Zo bootcamp ik graag- dat doe ik buiten. Lekker het bos in en intussen fit worden.
 • Ik werk heel graag met en voor kinderen. Al van jongs af aan wist ik dat ik hier ‘wat te doen’ had. Luisteren, weten wat er nodig is. Maar vooral de verbinding blijven aangaan. Ik vind het zo belangrijk. Dat deed ik als leraar al. En nu in mijn praktijk nog steeds.

Reiki is fantastisch. In mijn leven brengt het licht als het donker lijkt. Grond als over (of onder-) prikkeling dreigt. Ademruimte als stress het over wil nemen. En, ondersteuning in het waarmaken van mijn dromen. Dat vind ik zo bijzonder en mooi, dat ik het graag deel in mijn lessen, cursussen en behandelingen.

Mijn reikibeoefening bestaat uit:

 • dagelijkse zelfbehandeling;
 • dagelijks behandeling van anderen, met tweede graad en fysiek in mijn praktijk;
 • Bijna wekelijkse Reikibehandeling ontvangen;
 • goed contact met mijn Reikimaster Rebecca Bredenhof, waar ik -ook nu mijn mastertraject afgerond is-  terecht kan voor mijn vragen.
 • breed netwerk van Reikibeoefenaars om me heen voor vragen en ondersteuning
 • lidmaatschap van de ReikiAlliance
 • actief binnen de community als vertaler, en vanuit Regeneratief werk.
 • Nederlandse taal en cultuur – Rijksuniversiteit Groningen – 1999-2004
 • Reiki 1- Maria Kraaijvanger – Utrecht 2007
 • Lerarenopleiding – ICLON- Universiteit Leiden – 2010-2011
 • Reiki 2 – Rebecca Bredenhof – Den Haag 2011
 • coaching van leraren – ICLON – Universiteit Leiden – 2015-2016
 • Healing your family tree with Reiki – Rebecca Bredenhof Den Haag 2016, 2020
 • Reikimaster Usui Shiki Ryoho – Rebecca Bredenhof –  Den Haag – 2017-2022 – waaronder volgen van Reikicursussen, trainingen, workshops.
 • Regenerative Resource – Ben Haggard- Regenesis institute for regenerative practice – Santa Fe-  2016- heden
 • Tweede Kamer der Staten-Generaal – Den Haag – 2006-2010
  Als beleidsmedewerker zorg adviseerde en begeleidde ik de Kamerleden bij Kamerdebatten en in de fractie bij onderwerpen die de zorg raken.
 • Veurs Lyceum – Leidschendam – 2011-1017
  Als leraar Nederlands leerde ik de leerlingen alles over taal en literatuur. Maar vooral wilde ik voorleven, met ze leren en ze het vertrouwen geven. Hier maakte ik kennis met hoogbegaafdheid. Mijn coachingswerk startte hier, met het begeleiden van leraren in het krijgen van meer flow in hun werk.
 • Lichter Lesgeven – Bunnik – 2017- heden
  Onderwijspioniers; doe je werk! Ik begeleid ze bij hun wilde, maar vooral prachtige plannen. Ik geef cursussen aan leraren over balans en energie. Ik begeleid scholen bij hun meerjarenplannen en bij wat we ‘burgerschapsvorming’ noemen; hoe sluit je het beste aan bij wat deze tijd én de leerlingen vragen?
 • Reikipraktijki- Bunnik – 2017- heden
  In mijn praktijk begeleid ik volwassenen en kinderen bij hun levensthema’s. Vanaf 2022 als Reikimaster, waarmee ik ook Reiki 1 en Reiki 2 cursussen geef. Daarnaast komen de leukste workshops tot stand: Met Reiki, regeneratief werken, voor leraren, ouders  en een combinatie van alles. Ik vertaal voor de Reikicommunity en ben spreker, voor al je leuke events over balans en energie.
05 regeneratief denken icoon - Lichter Lesgeven

meer dan 15000

uren, en 17 jaren Reiki-ervaring om
van te leren.

06 kinderen icoon - Lichter Lesgeven

meer dan 400

mensen kwamen voor nieuwe energie
door een Reikibehandeling.

03 school met omgevings impact - Lichter Lesgeven

meer dan 500

kwamen samen leren,
ontwikkelen en groeien.

Lichter Lesgeven

Naast Reikipraktijki ben ik eigenaar van Lichter Lesgeven. Hoe kan het lichter in het onderwijs en hoe kan je aansluiten bij wat de leerlingen van nu en de komende generaties vragen? Hoe kan het groener? Hoe maak je echt een verschil?

→ ga naar lichterlesgeven.nl

Josine gezien:

Reikifestival 2023

Met meer dan 100 mensen de verdieping opzoeken in de Reikibeoefening. Wat kan je de wereld brengen?

hoogbegaafd de retreat 2024

19 hoogbegaafde vrouwen: hoe kan je rust en ontspanning in je leven uitnodigen? Wat kan Reiki voor je betekenen en wat kan je nu, zelf doen?

Het kindvriendelijke inspiratieboek

Van Bunnik tot Boekelo and beyond..! Samen met collega Mirjam Top-Termaat sta ik in dit heerlijke boek met een inspiratiestuk over Reiki voor kinderen.