Boosheid door de hele ruimte, je maakt je zorgen en je ziet dat het niet zo goed gaat met je kind. Het is chaos, om je heen en in je hoofd. Soms vraagt het nogal wat; het ouderschap. Natuurlijk ben je bezig met ‘hoe verder’ en welke stappen je kan zetten voor het gezin. Daarnaast is het beste wat je kan doen te zorgen voor overzicht en rust. En dat begint… bij jezelf.

Zelfzorg

Mijn moeder zei het al toen mijn oudste nog baby was: ‘Eerst voor jezelf zorgen. Dat is het beste wat je kan doen voor je kind.’ Ik vond dat toen eigenlijk gek, want hoe doe je dat dan met zo’n huilende baby? Maar nu, zo’n tien jaar later besef ik dat het een pareltje is.

En jij?

Je hoeft niet te wachten totdat je omvalt. Het mag écht eerder. Het loont simpelweg om jezelf en je zelfzorg in het complete plaatje op te nemen. Denk maar aan hoe het zal zijn voor de mensen om je heen als je dit vanuit ontspanning kan aanvliegen? Juist in tijden van chaos, zou dit je ‘go-to’ mechanisme mogen zijn.

Zelfzorg kan zijn:

  • Gun jezelf je Reikibehandeling. Start je dag of eindig je dag ermee. Doe het als de kinderen om je heen drentelen of juist op het moment dat ze er niet zijn. Ga ontdekken wat voor jou werkt. Je weet zelf ook: Reiki maakt het lichter.
  • Geef jezelf een feestmomentje. Een ‘even niet.’ Of eigenlijk: ‘een even wel- hoera!’ Dat is je kopje koffie in je eentje in het zonnetje buiten drinken. Het tijd nemen -paar minuten- als je de kinderen naar school hebt gebracht voor een extra blokje om. Het is het ‘als jullie hier allemaal herrie maken, ga ik even boven zijn.’
  • Als de situatie in huis even op scherp staat: geef eerst aandacht aan jezelf. Let op je ademhaling of leg je Reikihanden neer bijvoorbeeld op je hart of je buik. Neem een paar minuten de tijd (of zoveel langer als nodig is) om de situatie te kunnen overzien en vanuit liefde te kunnen reageren. Daar doe je íedereen een plezier mee.
  • Zoek de ondersteuning van jezelf die je nodig hebt. Als je zelf ontspannen in een situatie kan staan, sta je met 2-0 voor. Dat betekent dat je best die Reikibehandelingen (of voetreflextherapie of lekkere massage) kan inboeken.

Zelfzorg kan groot – met Zenreizen, retraites en vakanties. Het kan ook (juist!) heel goed in het klein, met een bakkie & een boekie. En Reiki natuurlijk. Als je steeds weer kiest voor het kleine, heb je minder van het grote ‘nodig’. Waar begin jij mee?

Josine Pennings- januari 2023