Per dag zijn er wel 10 momenten die vragen om een snelle, maar bewuste beslissing. Mijn dochter was ziek thuis. Rustig op de bank. En ineens raakt ze benauwd. Ik ben bij haar, stel haar gerust. En toch.. de adrenaline gaat als een malle door de kamer. Of mijn cursus gaat zo beginnen en mijn zoon komt met een dringend probleem de kamer in lopen. Hoe reageer je dan?

Vanuit adrenaline is het moeilijk helder te denken. Je hart klopt hoorbaar, je ademhaling zit hoog, je stresssysteem is duidelijk aan het werk. Je instinctieve centrum neemt alle andere systemen over. Je kan je bewuste, weldenkende zelf niet (gemakkelijk) vinden. Een beslissing is dan moeilijk te nemen.

Een beslissing neem je, het allerliefst, vanuit een vorm van rust. Het is zoals Reikimaster Pamela Miles zegt: Manage your state – and it will take care of the rest. Zorg ervoor dat jij in je beste staat van zijn bent, dan kan je alles aan. Zo ook een paniekbesluit, een geladen sfeer of ‘gewoon’ stress.

 

Ja, maar hoe dan

  1. Leg je handen neer. Dat kan op je buik of hart, als je onrustig bent. Of misschien wel op je slapen als je zoveel gedachten hebt.
  2. Geef jezelf Reiki. Dat kan vanaf dertig seconde tot de hele dag. Maar misschien is ergens daar tussenin de beste optie.
  3. Voel dat je weer jezelf wordt.
  4. Neem de beslissing.

Zo reageer je vanuit het juiste centrum; je stuurt de ‘volwassen ik’ naar voren. Je volwassen, weldenkende ik is precies degene die we nodig hebben. Ervaar je paniek tussendoor? Vaak helpt het al om die staat maar even te erkennen. Dan kan je weer door naar stap 2 of 5.

5. Kom bij van de stress. En geef jezelf en/of je directe omgeving extra aandacht met Reiki. Zo kan de spanning uit het systeem.

Beslissen

Toen mijn dochter benauwd was, deed ik dit ook. Ik zorgde dat zij ok was (- absoluut noodzakelijk natuurlijk) en legde een minuut mijn handen neer op mijn hart. Ik voelde mijn ademhaling rustig worden. Mijn gedachten waren weer rustiger. En ineens wist ik wat ik moest doen. Ik kon er volledig zijn voor haar, mét alle interventies waar ik eerder niet op was gekomen.

En als dat het allemaal niet is voor jou, trakteer ik je graag op nóg zo’n pareltje van mijn moeder (het eerste vind je hier). “Maak een beslissing en ga er achter staan”.